Galerija - mPowerArt

 

Učenici Srednje muzičke škole "Petar Konjović: Helena Vasiljević, Filip Krempatić i Kosta Cvetković učestvovali su u Erasmus+ omladinskoj razmeni "mPowerArt" koja je održana u Hrvatskoj/Ludbreg u periodu od 11. do 17. oktobra 2021. god. Organizator ovog internacionalnog projekta je udruženje "Lumen" iz Hrvatske.

Ciljevi projekta:

  • Da osnaži mlade kroz umetnost
  • Da podigne svest o kulturi
  • Da promoviše socijalnu inkluziju i toleranciju
  • Da informiše mlade o Erasmus+ mogućnostima
  • Da motiviše mlade ljude da više učestvuju u razvoju u svojim lokalnim zajednicama

Šest timova iz šest različitih zemalja učestvovalo je na ovom projektu – timovi iz Hrvatske, Nemačke, Srbije, Letonije, Grčke i Turske (svaki tim sa po petoro učesnika i jednim tim liderom).


Na radnim sesijama i radionicama učesnici su imali priliku da prvenstveno upoznaju druge kulture, prihvate različitosti i nauče da ih poštuju, da se suoče sa različitim temperamentima kroz timski rad i da unaprede svoje veštine komunikacije sa okruženjem.

 
"Ovo putovanje u Hrvatsku je svima nama ostalo u srcu i ostavilo puno uspomena. Na početku smo mislili da se nećemo baš slagati sa nekim ljudima zbog razlike u godinama ili zbog toga što smo iz različitih zemalja, ali bilo je baš suprotno. Iako je bilo i mlađih i starijih, napravili smo jednu veliku porodicu gde smo svi bili jednaki. Upoznali smo se sa različitim kulturama drugih zemalja, njihove jezike, takođe pričanjem na engleskom jeziku poboljšavamo jezik i kako da se sporazumemo sa ljudima iz različitih krajeva sveta. Najzanimljivija aktivnost je bio mural na kojem smo radili više dana.  Bili smo podeljeni u dve grupe i  zadatak je bio da jedna grupa radi na unutrašnjem zidu, dok smo mi, druga grupa, bili zaduženi za spoljašni zid. Imali smo malo poteškoća, ali na kraju smo pronašli način kako da sve popravimo timskim radom i mural je na kraju ispao odlično. Rastanak je bio najteži za podneti jer smo se toliko vezali za te ljude iako smo ih znali samo par dana, ali projekat je učinio da se zbližimo. Poslednje trenutke smo proveli zajedno, bilo je veselja, smeha, ali takođe i suza. Na muralu smo predstavili sve države koje su učestvovale na projektu kako bi dokazali da nije bitno koje smo vere, nacionalnosti ili slično, sjedinili smo se kao jedna velika porodica puna ljubavi."