Galerija - New Tools&Skills

 

Trening za trenere i osobe koje rade sa mladima

Čiovo, Hrvatska 20 – 29. 09.2022.

Erazmus+ projekat akreditovan u oblasti za rad sa mladima pod brojem 2020-1-HR01-KA150-YOU-094841

Učesnici iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Turske, Češke, St. Martina i Estonije

„New Tools & Skills“, projekat udruženja LUMEN iz Hrvatske, je okupio 24 motivisane osobe koje rade sa mladima iz 8 zemalja koji su imali priliku da razgovaraju i podrobnije nauče šta dobrog trenera čini još boljim. Naše predstavnike su činili: Vuk, Miroslav i Staša Stojisavljević. Naučili smo i zaključili da je tajna uspeha u postavljanju pravih pitanja, u razumevanju dinamike unutar grupe, ali i  da veliku ulogu ima unutrašnje i spoljašnje okruženje tokom rada. Osvrnuli smo se na načine prezentovanja na zadatu temu i naglasili važnost verbalne i neverbalne komunikacije.

Obuke na kojima smo imali priliku da učestvujemo su bile vodjene od veoma stručnog trenera Nika Paddington. Naučio nas je različitim metodama u pristupu radu sa grupom, načinu upotrebe „energisers“ i (ili) „concentrisers“ - zašto i kad ih koristiti, a kad ne. Radili smo različite vrste igara koje se mogu upotrebiti u edukativne svrhe, osvrnuli smo se na oblike sticanja znanja: „formal“, „non formal“ i „informal“. Obradili smo teorije vezane za grupu i učenje: „Sokratova“, „Takmanova“, „Leptir“ i „Homer Simpsonova“ teorija.  Imali smo priliku da radimo grafičke i  digitalne prezentacije i da ih javno prikažemo i prodiskutujemo. Jedan od zadataka smo imali i svakodnevno vodjenje zabeleški koje će biti izdate kao uputstvo / vodič za rad sa grupama.

Pored stručno-edukativnog dela organizovali smo interkulturalne večeri, neformalno se družili  na plaži, obišli smo  Trogir i Split, brodom išli na izlet u Plavu lagunu,  stekli predivne prijatelje sa kojima ćemo svakako nastaviti dalju saradnju.

Delić atmosfere sa izleta na OVOM linku.