Galerija - The art of theatre

 

Erasmus+ projekat “The art of theatre” (2021-2-BG01-KA152-YOU-000041039) je održan u Trijavni, Bugarska, u periodu od 8-og do 20-og avgusta 2022. godine.

U ovoj omladinskoj razmeni učestvovali su predstavnici Bugarske, Srbije, Grčke, Španije, Litvanije, Letonije i Rumunije.

Srbiju su predstavljali učesnici: Ana Demić, Dušan Maćešić, Sabolč Kiš, Vukašin Radulović, Bogdan Zaklan i vođa grupe profesor Vladimir Vujović.

Tema projekta - pozorišna umetnost, uz pažljivo vođenje, obrađivana je kroz teoriju i praksu tj predavanja i rad na scenariju, pripremama za nastup tj izvođenje na otvorenoj sceni.

Učesnici su imali i priliku da sagledaju razlike između pozorišne i filmske režije, da se upoznaju sa načinom rada i hijerarhijom koja je u organizaciji rada teatra neophodna i da steknu uvid u druge, brojne pojave koje krase pozorišnu umetnost kao i da u više navrata, individualno ili u malim grupama izvedu neku od brojnih vežbi, koje su nam metodom Stanislavskog i drugih, predstavljane i kojima smo pravili korak po korak kroz magičan svet pozorišne umetnosti.

Na dobrovoljnoj bazi, svaki od učesnika je tokom središnje etape projekta odabrao jednu od sekcija (drama, komedija, mjuzikl) te savlađujući sve korake, od razrade ideje za scenario do premijere u centru Trijavne, uzeo učešća u probama koje su neophodan element procesa scenske umetnosti.

Svaki učesnik, od organizatora do predavača i glumca poneo je utiske koji će se još dugo slegati, dok delimo iznenađenje ali i odsustvo istog, postignutim u (imajući u vidu pozorišnu praksu) kratkom vremenskom periodu. Posebno se ističe specifičan osećaj lakoće koji je provejavao tokom kreativnog procesa ali i šire - karakterističan za uigrane timove i visoki profesionalizam.

Pored okosnice projekta uživali smo i u poseti Velikom Trnovu, gradu sa bogatom i zajedničkom istorijom te izletu kroz šumske predele i široke proplanke u okruženju obronaka planine Balkan do prelepog i očuvanog sela Božinci u kojem su pojedine kuće stare i do 600 godina.

Sa posebnim uživanjem organizovali smo i prisustvovali večerima tokom kojih su učesnici imali priliku da se upoznaju sa običajima i kulturom te istorijom zemalja učesnika. Uz bogate trpeze, tradicionalne plesove, druženje i svakojaku razmenu iznedrili smo i specifičan humor te razumevanje u neslućenim tj razmerama koju su nadmašila očekivanja.