Galerija - United we play

 

U periodu od 3.-14. decembra kao predstavnice Srbije, naše učenice Bojana Filipović i Milica Fina učestvovale su u internacionalnoj Erasmus+ omladinskoj razmeni “United we play”. Ovo je bio inkluzivni projekat za slepe mlade osobe sproveden u Italiji. Glavni organizator je Italijanska organizacija "Young Men’s Christian Association Parthenope" dok je partnerska organizacija iz Srbije udruženje “Kulturni centar mladih Vojvodine” iz Sombora koje vodi profesorka Željka Milošević.


Sledi kratak izveštaj iz ugla naših đaka koji su učestvovali:


Ovaj projekat je okupio 35 učesnika iz 7 zemalja: Albanija, Bugarska, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija i Turska.

Budući da je ovo projekat čija je glavna tema interkulturalna razmena kroz neformalnu edukaciju, umetnost a najviše muziku, sve radionice, aktivnosti i ekskurzije bile su bile koncipirane na taj način. Radionice su bile bazirane na plesu, muzici i teatru dok su se aktivnosti odnosile i na zajedničko kuvanje, uređenje/održavanje životnog prostora, posete muzeja, škola i drugih institucija.

Najveći utisak je ostavila aktivnost “večera u mraku” a najzanimljivije je bilo raznoliko predstavljanje kultura ovih zemalja kroz muziku, ples, hranu i piće.

Posetili smo muzej umetnosti u Napulju kao i umetničku školu “Alma d’Arte” i osnovnu školu “Samniun” u kojoj smo na samom kraju izveli zajednički performans koji je objedinio sve ono što smo učili i vežbali proteklih dana.

Ovaj program je veoma motivišuć i podstakao nam je brojne ideje o tome šta možemo da učinimo više za osobe sa oštećenim vidom sada kada smo se vratili kućama. Ovaj projekat nas je povezao i učinio jednakima. Otkrili smo da osobe koje imaju oštećenje vida poseduju mnoge talente a posebno u muzici i da na svet gledaju isključivo srcem.