Erasmus+ projekat „Youth for Active European Citizenship“

 

Naš učenik Luka Smiljanić učestvovao je na internacionalnoj Erasmus+ omladinskoj razmeni „Youth for Active European Citizenship“ koja je održana u periodu od 07. do 15. maja 2023. u malom seocetu Hemershajmu, u Nemačkoj. Sledi izveštaj iz njegovog ugla:

 

Projekat se bavio građanstvom, učešćem mladih u zajednici i aktivizmom. Kao i svaki projekat, i ovaj je otpočeo radionicama u cilju upoznavanja svih učesnika koji su dolazili iz šest zemalja: Španije, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Turske i Srbije.

Primarni cilj projekta je bio upoznati učesnike se značenjima, kako teorijskim, tako i praktični, pojmova aktivizam, građanstvo, tzv. youth participation i mnogim drugim kako bi se širila svest o značaju učešća mladih u zajednici.


Kao deo zajednice koju treba da naslede, vrlo je bitno da se mladi uključe u njen rad – daju svoj glas i svoj doprinos događanjima koja se odvijaju unutar nje. Ekološka, politička, društvena i dr. stanja u mnogim zajednicama nisu zbrinute na način na koji je to neophodno, te zbog toga pati narod, a zadatak mladih ljudi, aktivista i svih onih uključenih u građanske inicijative jeste konstantan doprinos i borba za istinske vrednost, spremnije uslove, i svežiju okolinu. S obzirom na relevantnost koju ova tema donosi, sam cilj projekta bio je pokazati učesnicima načine planiranja, organizacije i delanja u skladu sa pojedinim inicijativama, te interakcija sa društvom koje bi uvek trebalo da je nosilac realizacije, a mi – mladi, samo podstrek istim.


Tako nas je ovaj projekat, kroz mnoštvo radionica, uputio u život jednog aktiviste, njegovih kvaliteta i odgovornosti i svih neophodnih znanja i alate kako bismo i sami mogli da delamo kao aktivista.