Zimski seminar lingvistike u IS Petnica

 

Naš učenik Luka Smiljanić učestvovao je na zimskom seminaru lingvistike u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva u periodu od 05. do 11. aprila 2023. Sledi izveštaj iz njegovog ugla:

 

Zimski seminar lingvistike za stare polaznike održan je u periodu od 5. do 11. aprila 2023. godine, prilikom kog su se ukazale prilike da se obnove i prošire lingvistička, ali i njoj bliska znanja. Seminar je, svakako, započeo dolaskom nas – polaznika – na seminar, nakon čega je održan prvi sastanak sa ostalim polaznicima sa biologije, fizike i psihologije koji se ticao kojekakvih praktikalija tokom boravka.

Kako je ovo drugi ciklus našeg lingvističkog seminara, tako je seminar fokusiran na pružanje saznanja neophodnih kako bismo pobliže odredili ideje za predlog projekata. Predlog projekta jeste zapravo naučno istraživanje iz oblasti seminara koje polaznici po izboru vrše u cilju sticanja praktičnih znanja o rađenu naučno-istraživačkog rada i svih segmenata koje on obuhvata od same ideje do realizacije. Tako smo tokom seminara bili svrstani u tri grupe sa idejom da svaka na određenu temu uradi sitno naučno istraživanje kako bismo dublje stekli utisak o samom toku rada, a i u cilju formiranja ideja budućih radova. Stoga je seminar obilovao većim brojem termina za rad pod nazivom WWLD (What would linguists do?) i manjim brojem predavanja.

Kada je reč o predavanjima, prvo slušano predavanje na seminaru nosilo je naziv Rod u studijama jezika, a predavač je bila dr Jelena Filipović koja je govorila o feminizmu i njegovom hronološkom razvoju, a i kasnijim nejezičkim (feminističkim i rodnim), ali i jezičkim studijama koje se tiču stavova o datim temama. Tako i nije izostala reč o uticajnim ličnostima koji su se zalagali za feminističke ideje, kao što su Virdžinija Vulf, Simon de Bovoar i drugi.

Naredno predavanje se ticalo proučavanja jezičkih fenomena pomoću znanja govornika-laika pod istim nazivom, a predavanje je vodila dr Milena Jakić Šimšić koja se bavila ovom temom na primeru antonimije. Kada je reč o svršenosti, odnosno nesvršenosti glagola – tj. onoga što u lingvistici zovemo glagolski aspekt, dr Maja Savić održala je i predavanje iz razvojne lingvistike koje se upravo ticalo usvajanja glagolskog aspekta kod dece predškolskog uzrasta (3 – 5 god) pod nazivom Da li su predškolci usvojili ili još uvek usvajaju glagolski aspekt? Ostatak dana smo proveli radeći na istraživanjima.

Veliki deo narednog dana, osim tokom termina za rad, proveli smo pomno slušajući predavanje dr Vanje Miljkovića koji je govorio o pojmovnim mehanizmima konceptualizacije stvarnosti. Predavanje je nosilo naziv Jezička konceptualizacija stvarnosti – teme i metode kognitivnolingvističkih istraživanja. Bavili smo se pojmovnom metaforom, pojmovnom metonimijom, i pojmovnom metaftonimijom. Pored samog utvrđivanja i obnavljanja o ovim mehanizmima, imali smo priliku da slušamo i o dva kognitivnolingvistička istraživanja rađena od strane predavača od kojih se jedno ticalo analize političkog diskursa i prisutnosti ovih mehanizama u istom, a drugo se bavilo analizom žargona. Nakon toga, ukazala se prilika da čujemo o jednoj interdisciplinarnoj temi o kojoj je govorio stručni saradnik seminara Miloš Košprdić, a koja je nosila naziv Jezik i neuroni, a tokom koje smo upoznali sa osnovama mašinskog učenja i još po nečim što se tiče samog programiranja što se javilo kao anticipacija za naredni dan, kada nam je jedan od rukovodioca seminara, Tijana Radović, govorila o svom istraživačkom radu na temu rasizma i stavova o događaju ubistva Džordža Flojda pod nazivom Hello, world! (Rasizam u mašineriji obrade prirodnog jezika). Ovaj rad se bavio ispitivanjem preko desetine hiljada tvit-postova o ubistvu Afroamerinkanca koji su analizirani računarskom metodom.

Pretposlednji dan smo se, pored zalaženja u računarske domene, bavili i neurolingvistikom o čemu nam je govorila dr Bojana Ristić na predavanju koje je nosilo naziv Jezik kao kognitivni sistem: istraživanja reči i rečenica. Poslednji dan je protekao u svršavanju radova nakon čega smo ih uspešno prezentovali, a potom se i vratili kućama spremni da se posvetimo daljem istraživanju dosadašnjih literatura u cilju sazrevanja ideja o budućim istraživačkim radovima.